sâmbătă, 10 noiembrie 2018

poveștile sufletului-15-Hei!

Știu că și tu, ca și mine .

Știu că și tu râzi, că și pe tine te doare, știu că și tu simți presiunea sau avântul, că și tu te bucuri sau ești trist, că și tu te simți regele lumii sau umilul ei slujitor. Știu că ai probleme cu a uita, cu a ierta, cu a merge senin pe cale...știu că te dor unele amintiri și că altele te fac să zâmbești... știu că și tu încă mai cauți, încă mai descoperi, încă mai râvnești... știu că ai momente de regret și momente de glorie, că sunt clipe de extaz și clipe de infern în viața ta...știu că trăiești pierderi și morți și nașteri, că celebrezi aniversări și îngropi existențe uitate sau nedorite...că ai momente când te simți prostuț și momente de geniu. 

***
  Știu toate astea, dar ceea ce  este diferit este că aleg să înaintez spre alte experiențe, spre alte victorii sau înfrângeri cu amintirea frumoasă a ceea ce am trăit. Știu că fiecare e menit să trăiască ceva anume: unii au de experimentat tristețea îndelungă, alții bolile grave, alții moartea sfâșietoare  și de aceea nu voi alege care durere e mai mare, care moarte e mai devastatoare, care tristețe e mai adâncă... totul e despre cum treci prin toate, cu ce alegi să rămâi,  ce alegi să înveți.

Mi-am ars toate rugurile, mi-am suflat cenușile, mi-am reconstruit vapoarele, mi-am țesut alte pânze pe vele noi și dau lumii de știre că o nouă corabie e la țărm, gata să pornească spre alte destinații de unde să aducă înțelesuri noi la situațiile vechi, așa cum vechii negustori se întorceau cu  noi țesături de preț pentru hainele uzuale. Îmi voi căuta noi bucurii și noi avânturi, voi da noi luciri vechilor lucrări și voi readuce bucuria acolo unde se instalase tristețea. Voi rearanja stelele ca să lumineze  partea mea și a ta în egală măsură,  să ne bucurăm de lumina lor prin veac. 
***
Nu-ți promit ceea ce nu există dar cât timp va fi să respirăm aerul acestui pământ, va fi să trăiesc fiecare moment cu grația unei egrete și cu demnitatea unui samurai neînfrânt. Nu cerșesc, nu îmi plac vaietele și nu fac din înfrângeri drame publice; nu te vei hrăni cu ele. Îți voi da în schimb  jar ce arde plăgile și aripi pentru zbor. iar de va fi să crezi în zenit sau în smârc nu te voi judeca. Voi alege acele contururi care îmi sunt familiare și din ele îți voi lumina drumul.

Cu binecuvântări, același suflet cu alt trup. 


(pentru toți cei  care am avut și avem menirea să ne întâlnim  în viața asta)




Niciun comentariu: