Sufletul ...bucătar...


5 octombrie 2013

pui cu ciuperci, masline, gogosari, vin, portocale si.....Mozart :)



De multe ori fiinţa mea se bucura atunci când simţeam dorinţa de a bucătări. Fac parte din acele fete care până aproape de 30 ani nu ştiau să gătească mare lucru. La cererile mele repetate de a mă lăsa în bucătărie, mama îmi repeta deseori: " Lasă, o să ai timp destul să găteşti după ce te măriţi; acum vezi-ţi de treburile tale!" Ca urmare atunci când m-am măritat, ţin minte că mi-a luat aproape o jumătate de zi ca să fac o ciorbă. :)
Timpul a trecut însă bucătăritul a căpătat de multe ori nuanţe de poezie, mister, exotism şi senzualitate şi mi se întâmplă să simt o bucurie aparte când gătesc. De multe ori îmi vin în minte reţete pe care nu mi le-a spus nimeni, ori nu le-am citit nicăieri şi care mă conduc la un produs pe care nu l-am mâncat nicicând în viaţa aceasta.
Astăzi am trăit iar febra inspiraţiei culinare şi ca urmare a apărut această departajare a blogului în rubrici ce sunt tot atâtea secvenţe din viaţă ce îmi dau sentimentul şi bucuria creaţiei şi pe care doresc să vi le împărtăşesc.


File de pangacius umplut



pangacius - 1,5 kg ( 8 fileuri)
o ceapă
3 căţei de usturoi
doi morcovi
mix de legume
ciuperci în conservă - o cutie
bacon
un păhărel de vin de casă
pastă de roşii
sare, piper, mărar, pătrunjel, portocală, frunze de leuştean pentru decor, brânză rasă
ulei


Mod de preparare:

Ceapa se taie julienne; morcovii şi căţeii de usturoi în rondele subţiri.

Într-o tigaie se pune un sfert din punga de legume (am identificat fasole verde, ţelină apio, ţelină rădăcină, conopidă, morcov, pătrunjel) să se călească în puţin ulei. Se adaugă ciupercile din conservă şi verdeaţa plus mirodenii specifice pentru legume ( am găsit un pliculeţ în punga de legume).

După ce s-au călit se lasă tigaia de o parte şi se pregăteşte peştele. Se spală, se unge cu sare şi piper şi se pune pe fiecare fileu de peşte o cantitate din legumele călite şi o feliuţa de piept bacon tăiată în fâşii. Se rulează fileul şi se fixează cu o scobitoare. Cănd am terminat de rulat toate fileurile am pus într-un vas de yena un strat din legumele crude (ceapă, usturoi şi morcov), am pus puţin mărar, sare, piper, am aşezat cele opt rulouri şi am stropit cu puţin ulei apoi le-am pus în cuptor. După o jumătate de oră am turnat paharul de vin amestecat cu pastă de roşii şi le-am lăsat până când s-au rumenit frumos.




Am aşezat pe o farfurie un rulou de peşte cu puţin sos, am ornat cu brânză rasă (ca variantă o linguriţă de smântână, sau caşcaval ras), am aşezat o felie de portocală, frunze de leuştean şi ca răsfăţ major vreo 3-4 alune.





Vă doresc să simţiţi aceeaşi bucurie cu care au mâncat fetele mele acest fel! :)


Joi, 12 ianuarie 2012

Cum propunea un comentariu recent, omul de zăpadă şi-a dat jos tigăiţa şi s-a apucat de gătit. Şi fiindcă aerul proaspăt i-a adus oarece inspiraţie, vă împărtăşeşte din creaţia sa



Omletă...simfonică



ouă, câte vrei

mazăre, cât aveţi
brânză, cât cuprinde
şuncă ţărănească, oareşce feliuţe
ardei roşu, jumătate făcut cubuleţe
măsline, la inspiraţie
iaurt, să fie
andive, una-tăiată fâşii
brânză feliată, o bucată
unt, o nucă
mărar, tarhon, nişte perdafuri
muuult drag şi voie bună
timp, vreo zece minute





gustul: mmm, simfonieee!