miercuri, 23 septembrie 2015

O atfel de privire- 77- Trăirile

Adolescentă fiind, am primit o carte pe care am citit-o pe nerăsuflate cu emoții felurite, cu trăiri din toată gama. Cartea "Mai presus de toate" a lui Eric Knight are ca motto  un fragment din Hamlet,  

 “Mai presus de orice 
           Fii tie credincios, de aici
           Urmand, precum zorii urmeaza noaptea zilei,
           Ca n-ai sa poti fi prefacut cu nimeni.”

A-ți fi ție însuți credincios e poate lucrul cel mai dificil de descifrat în viața unui om, căci la fiecare etapă a evoluției, sau la fiecare vârstă, simți un alt sens. În preajma acestui echinocțiu, sensul a venit brusc și diferit față de înțelesurile anterioare: e vorba despre trăiri.


***

Adeseori ne lăsăm invadați de trăirile noastre fără a le cuprinde în totalitate; e suficient ca altcineva să le aprobe sau dimpotrivă și ceva în noi se schimbă față de ele: de multe ori le acceptăm sau le dezavuăm, după cum ele sunt primite de cei din jur și tocmai asta face să ne simțim nefericiți, nesiguri, haotici chiar.

Trăirile noastre sunt cea mai de preț și intimă parte a noastră, ele  sunt unice pentru fiecare om, nu există doi oameni pe lume care să aibă aceleași trăiri. De aceea, tot schimbându-le ca să faci pe placul celorlalți e ca și cum te supui constant la niște operații estetice emoționale până când nimeni, și mai ales tu nu mai știe cine ești de fapt. Dată fiind unicitatea lor, trăirile se pot împărtăși, se pot accepta, se pot ajusta ori șlefui prin conștientizare, se pot sărbători dar e împotriva firii   să le reprimi, să le negi, să lupți contra lor, să le refuzi, să le anulezi. Când ajungi să înțelegi că trăirile tale sunt ca parfumul unei flori, ele sunt parfumul tău intim și fără el tu nu ești tu, atunci  se mai lasă un văl deoparte.

 Ceilalți pot avea reacții diferite în contact cu trăirile tale, pot să simtă frică sau atracție și e firesc așa pentru că trăirile tale pot să le potențeze sau să se împotrivească alor lor. după cum au învățat să le accepte pe ale lor sau sunt obișnuiți să le combată spre împlinirea misiunii personale. 

Cred că trăirile sunt un fel frumos al naturii de a ne arăta intimitatea noastră și că a ne fi credincioși înseamnă  să le onorăm, să le respectăm și să le conștientizăm. 




Niciun comentariu: