marți, 9 iunie 2015

Dansul

Atât  timp cât trăim, ritmul este modul cel mai intim de a fi ... la început ritmul există fără ca noi să îl percepem conştient apoi, din ce în ce mai mult  se manifestă prin noi până când la un moment dat îl lăsăm liber, ba chiar putem face să aibă un parcurs anume ... până când, la un moment dat îl putem  genera chiar noi înşine.

***
În forma sa cea mai artistic umană  ritmul este dans, graţie, pasiune, întâlnire dintre mai multe spirite: cel al melodiei şi cele ale sufletelor celor ce se unesc în dans.

***
De-a lungul acestei vieţi dansul a fost cel care mi-a arătat cel mai fidel felul în care exist, în care sunt cu adevărat în nudul sufletului.

La o anume vârstă ritmul din interior s-a făcut preaplin şi a început să îmi mişte corpul... erau perioadele când dansam singură prin camere goale, în lipsa celorlalţi, când simţeam cum ritmuri din vremuri ancestrale se manifestau prin emoţii ce trăiau în legănarea anume a trupului fizic.

A apărut apoi primul dans cu tata, în care trupul stângaci şi torturat de toate emoţiile posibile, se căznea să realizeze o continuitate armonioasă a mişcării... ritmul aluneca ades pe lângă gesturile obtuze ori ascuţite, lăsate suspendate printr-un colţ de minte chinuită  de privirile celorlalţi.

Multă vreme am trăit frumuseţea dansului în solitudine.

Au urmat apoi dansurile cu parteneri de toate felurile, dansuri de convenienţă sau de moment, dansuri inspirate sau dimpotrivă, dansuri cu iz de cer violet ori dansuri terre a terre.

Prin toate dansurile am simţit apropierea sau depărtarea de armonia sacră: există o graţie anume care se manifestă când dansezi şi cu care armonizezi sau nu, indiferent dacă eşti singur, cu un partener sau în rotundul unei hore. În dans nu se spun cuvinte, nu există decât ritmul: cel din acordurile melodiei, din bătăile de inimă, din trăirea sufletului şi din întâlnirea unică a tuturor.

Şi mai există şi dansuri care se dansează atunci când trupurile nu se întâlnesc....e cântecul, violonistul şi cei doi ce dansează în lumile celeste cea mai fabulosă sârbă punctată vreodată de ritmul paşilor astrali.

Există dansuri ... exită întâlniri ...există ritmuri ..există revelaţii unice şi perfecte prin irepetabilitatea lor.




Niciun comentariu: