joi, 29 decembrie 2022

O altfel de poveste-13- Testul suprem...

 Pe orice parcurs în iubire se ajunge invariabil la  anumite probe, dificil de trecut.  Cea mai dureroasă poate, dar cea mai împlinitoare, dovada supremă a iubirii este pomenită în una din judecățile Regelui Solomon referitoare la cele două femei care spuneau, fiecare, că bebelușul în viață este al ei. Cum regele nu avea nicio dovadă referitoare la adevărara mamă, el a poruncit unui slujitor să ia o sabie și să despice pruncul. Atunci, una dintre femei a strigat să lase copilul în viață și să îi rămână celeilalte femei, iar cea de-a doua a zis că dacă nu poate fi al niciuneia, atunci bebelușul să piară. Atunci regele a aflat care era mama adevărată căci doar ea putea să își iubească pruncul cu o asemenea dragoste încât era capabilă să renunțe la el cu condiția ca el să fie sănătos.

Există apoi, testul bunătății dezinteresate. Fiecare dintre noi are dorința de a fi bun, generos, mărinimos, iar în ultimii ani, asta a devenit chiar o condiție sine qua non a recunoașterii omului spiritual, elevat. Totul a căpătat o asemenea anvergură încât, când nici nu te aștepți, cineva vrea cu tot dinadinsul să-ți facă bine, chiar în ciuda ta, și, în același timp, nu ar concepe niciodată să fie mai prejos decât tine, cel atât de „evident în situația de a avea nevoie de ajutor”. Este acel gen pentru care generozitatea și smerenia nu merg împreună. 

Oricât de multe vorbe ar folosi un  om referitor la ceea ce a făcut pentru tine și cât de mult i-ai greșit, cât de mult te-a iubit și cât de nepotrivit te-ai purtat tu, cele două teste pe care le are  de trecut fiecare  în relația cu tine sau cu altcineva, arată adevărul. 

***

„Cea mai bună relație este aceea în care iubirea reciprocă depășește nevoia fiecăruia.” - Dalai Lama 






 

Niciun comentariu: